2010. december 6., hétfő

Ünnepi lopott halak...


Százmilliós kár, háromszáz feljelentés: igazi iparág ilyenkor a balatoni halorzás. A karácsonyi feketepiacra szánt, lopott halak gyakran kegyetlen eszközök segítségével kerülnek a bűnözők horgára, hálójába. Technikázó tolvajok: a rapsicok halászgépe váltóárammal mészárol.....

 Hiába tölti föl legnagyobb tavunkat évszakonként több száz tonna, horgászhorogra való hallal a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., nem szűnik a panasz, hogy kevés a nemes hal. De elgondolkodtató az is: a halgazdálkodási cég által kifogott harcsa, ponty és fogas mennyiségének többszöröse kerül szezonban a piacra. Kérdés, hogy ez a mennyiség honnan származik.
A statisztikák szerint nem túlzás, hogy évente több százmilliós kárt okoznak az orvhalászok a Balaton halállományában. Idén is több kilométernyi rapsichálót szedtek ki a halőrök a tóból, ám a tetten ért tolvajok mindig gondosan ügyelnek arra, hogy a lopott hal értéke alkalmanként ne haladja meg a húszezer forintot. Ez alatt ugyanis nem bűncselekmény, csupán szabálysértés a hallopás.
Szervezetten és korszerű technikai eszközökkel fölvértezve dolgoznak az orvhalászok – tájékoztatott Varga László, a balatoni halgazdálkodási vállalat elnök-vezérigazgatója. Műholdas helymeghatározóval rögzítik a hálóik helyzetét, infratávcsővel, radarral követik nyomon a halak mozgását. Az új divat szerint kisebb hálókat vetnek be, és azokat nem hagyják kinn napokig, hanem csak szürkülettől hajnalig. Kedvelt süllőfogó eszközük a pottyantó, amit néhány horogból, ólomból, zsinórból és egy darabka hungarocellből állítanak össze, és helyeznek el a nyílt vízen. Persze kell hozzá egy GPS is, hogy meg is találják. A legdurvább eszközük az ún. halászgép, ami már nem fogja, hanem szó szerint mészárolja a halakat. Ez a váltóárammal működő elektromos berendezés eltöri a hatókörébe kerülő halak gerincét, kipukkasztja úszóhólyagjukat.
Ehhez képest a „gereblyézés” kíméletesnek mondható, télen hatékony tolvajeszköz. A hideg vízben a halak életműködése minimálisra csökken, szinte csak lebegnek a tó fenekén, az orvhalászok hatalmas, háromágú horgokat dobnak a vízbe, s ezekkel gereblyézik végig a feneket, amíg a kampó bele nem akad egy dermedt állatba.
Azért a halgazdálkodó cég sem nézi tétlenül a rapsicok garázdálkodását, hiszen feladata is a halak őrzése, a halorzók lefülelése. Noha összesen 12 halőr jut a Balaton 60 ezer hektárnyi területére, mégis egyre több halorzót fülelnek le és vonnak eljárás alá. Mint az elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, ők is haladnak a korral: éjjellátó kamerákkal dolgoznak, gyors motorcsónakokkal járőröznek, és nagy segítséget kapnak munkájukban a vízi rendőrségtől, a különböző horgászegyesületektől illetve a horgászoktól. Ennek eredményeként idén mintegy 7800 méternyi rapsichálót és közel ötszáz pottyantót szedtek ki a vízből. Ami pedig az eljárásokat illeti, eddig orvhalászat miatt kilenc, orvhorgászat vétségéért pedig 305 ember ellen tettek följelentést.

Forrás: Mindennapi.hu (Valló László )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése