2010. december 27., hétfő

Kávé lazac - Hyphessobrycon takasei

Hyphessobrycon takasei  ( Foto:www.hypancistrus-aquarium.cz )


Reggeli kávé mellé akár.....
Ez a kis trópikus, édesvizi hal, mely a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj, nyugodt viselkedést tanusít, bár volt aki már tapasztalt a közös akváriumban némi civakodást a más lazacfaj hímjeivel, de nem ez a jellemző.

Dél-Amerikából az Araguari és Oyapock vízgyűjtő területeiről ( Brazilia, Francia Guina )származik és állítólag 1962-ben jelent meg előszőr Németországban akváriumi kereskedelemben.



A nőstények teltek, kerekdedek, a hímek karcsúbbak. Minimum 6 egyedet érdemes tartani, vagy többet, lévén ők is csapathalak. Szívesen fogyaszt mindenféle mű, fagyasztott és élő eleséget, sórákot,dapniát, stb.
Szeretik a magas, sürü növényzetet, de ugyanakkor a jó úszóteret, ellenben a nagyon erős áramlattal és fénnyel, mely nem a kedvencük.
Viszonylag érzékenyek a víz paramétereire, de hát egy jó szűrő amúgy is elengedhetetlen szerintem, amúgy a kissé lágyabb és savassabb vizet részesíti előnyben.


Coffee bean tetra ( foto: fish-keeper.net)

Átlagosan 3-5 cm-re nőnek és akár a serpa lazachoz hasonlítható a test formája, ám ez halványabb, fehéres, csaknem áttetsző és megfelelő fényben kissé kéken irrizálnak. A kopoltyú lemez széle mögött van egy nagy kávébab alakú folt, innen kapta a nevét.Az úszóinak a széle sárgás árnyalatú, a szemén egy fekete sáv fut végig.
Minimum 60 literben érdemes tartani (Ph. 5,0-7,8, 23 -27 ° C, keménység: 4-25 között elviseli, de a 4-13 közöttit szereti ) 3-5 év között várható az életkora ennek a ritkán fellelhető halacskának, melynek beszerezhetőségéről (és tenyésztéséről) itt Tatabányán nálam lehet érdeklődni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése