2009. december 30., szerda

Corydoras szaporodása/tenyésztése





 Néhány általános dolog a Corydoras nemzetségről pontossabban azok ikrázásáról, szaporodásáról, mert engem ez érdekelt és gondoltam ha már összejött ennyi, akkor összesítem és közkincsé teszem.
A fajtákról külön nem írnák mert rengeteg létezik, nekem aeneus és paleatus van.
Dél-Amerika sekély és gyenge sodrású vizeiben élnek,csoportosan, mindenevő, 5-7 cm-re nő átlagosan. Éles szemcséktől mentes talajt használjunk a sérülései elkerülése érdekében.Amúgy könnyen tartható, szaporítható. (21-26 C, 7-7,2 PH, 6,7-11,2 nK) A hímeknek, melyek kisebbek, mint a nőstények, hegyesebb a hát- és a hasúszójuk, mint a nőstényeké.
Az alfajok tudtom szerint nem szaporodnak össze, talán néhány kivételt eltekintve.
Állítólag a víz hőmérsékletének csökkenése hozza meg az ívási kedvet, főleg.
Íváskor hím üldözőbe veszi a nőstényt, közben a bajszával csapkolássza a fejét, majd merőlegesen ráereszkedik és "T pozícióba" kerülnek. A nőstény ekkor kiengedi, s a hím azonnal megtermékenyíti az ikrákat, majd a nőstény a hasi úszójával felragasztgatja az akvárium falára vagy növények leveleire.

Általában a corydorasokat nem szokták külön kitenni ikráztatni, inkább hagyják a tartóakváriumba vagy külön berendeznek nekik egy akváriumot amiben csak ők vannak s mindenféle zavaró körülmény mentes környezetben folyamatosan ikrázhatnak.

Kb. 10-12 hónap alatt érik el az ivarérettséget. (Persze csak megfelelő tartás mellett. Rossz körülmények esetén nem a cory kora számít.)
Amikor ivaréretté válnak és a nőstények betelnek ikrával, akkor már igazán könnyű őket megkülönböztetni - mivel a nőstény olyan kis duci lesz, mint aki "gombócot" nyelt.

Sokan csodálkoznak mikor ikráztak a coryk a közösbe, és nem tudják őket megmenteni Ekkor célszerű az ikrákat az aksi faláról "lepödörgetni" és kis edénykében levegõztetéssel az eredeti aksiból leszívott vízben keltetni. Ez nagyon is kedvezõ megoldás olyan fajoknál amelyek keveset ikráznak de amúgy is sokan alkalmazzák.
Másik megoldás, hogy pengével óvatosan leszedni az ikrát (egy müanyag edénybe, lassan apránként inkább ) egy külön üvegbe (akár befőttesbe) - vagy akváriumra - ha tudod, akkor ragaszd fel az ikrákat a falára, de ha lepotyog az se gond, és nyomasd a levegőt, hogy mozogjon a víz, és egy kis xantachridin is lehet penészedés megelőzésére, de valaki e nélkül csinálja. Aztán várj türelmesen pár napot, akkor elúsznak.
(Tipp : tegyél fehér papírt a medence alá, akkor nagyon szépen látszik majd a sok kishal,ahogy elúszik.

Egy beföttes üveg vagy egy fagyis doboz is megteszi keltetönek, a levegot érdemes járatni, mert akkor sokkal jobb a kelésarány.

A tejszerű ikrákat érdemes lehet kiszedni, azok nem fognak kikelni, ezek egy lágy érintésre is elfolynak. A jó ikra sötétedik egy kicsit, majd megjelenik benne egy pont - ez lesz majd a halacska - aztán a végén már csak 1 "nagy fekete pont" az egész, utána meg kikelnek.
Ha még nincs pont az ikrában, akkor még van legalább 2 napod.

Amikor kikelnek a picik egy parányi gömb és kis ficánkoló farok a halacska,az akvárium alján fekszenek fény hatására ugrálnak de nem képesek rendesen úszni csak ugrálnak vergődnek.
Elúszáskor a felszinre mennek megtöltik az úszóhólyagot levegővel, ettöl kezdve tudnak erölködés nélkül egyenesen úszni nem süllyednek vissza az aljzatra.
Békén kell őket hagyni, türelem és készitsd a mikrot meg a sórákot,elúszásig nem kell nekik a kaja. Kb. 3 nap mire etetni kell,többször keveset és figyelni kell a feleslegre, takarítani, vizet frissíteni, akár naponta.

Takarítani úgy is lehet - leszívni az alját-, hogy egy szívószálra ráhúzol egy légpumpa tömlőt, a szívószállal felkavarod a vizet, mire minden megbolydul, a kis halak vissza úsznak az aljára és le is lehet szívni a lebegő koszt.


Lehet tenni alájuk egy nagyon kevés homokot, az sem baj, ha nem fedi be az alját teljesen. Az üveglapon nem tudnak rendesen megkapszkodni, és talán emiatt is lehet elhullás,mert elfáradnak.

Ha rendszeresen cseréled a vizet rajtuk (pl naponta), akkor nem kell egy jódarabig levegőztető és akár egy kisebb edényben is elvannak, de azért ez nem a legjobb megoldás.
Ha már nőttek 2-3cm-t, az áttelepítést úgy tudod egyszerűen megoldani, hogy a jelenlegi edényüket óvatosan belemeríted a medencédbe,kevered a vizet, majd egy idő után így átöntöd. Ennyit kibírnak, pláne, ha óvatosan csinálod. A hőmérséklet legyen nagyából egyforma.

Ha beindulnak akár 5-8 naponta ikráznak bizonyos fajok és 7-10 ikrától egészen akár 500 ikráig is képesek "elmenni".

összesítés:
Kelés: kb. 6 nap
Elúszás: 1-2 nap
Xantachridin: sokan igen, adagolás a dobozon
Kaja: sórák, portáp, micro, papucsállatka
Szülok: ajánlatos kiszedni az ívatómedencéből, vagy az ikrákat különrakni.

Remélem másnak is hasznos lesz.

Infókat különböző fórumok végigolvasásából szedtem, segítőkész emberek hasznos információi

1 megjegyzés: