2010. december 13., hétfő

A Kék szemű gertrudes ( Pseudomugil gertrudae )

A galaxy csapattal együtt kaptam ebből a kékszemű halacskából és utánanéztem, mert nem sok információval rendelkeztem, így gondoltam megosztom az összegyűjtött tudást.

Foto: www.garfishindo.com : pseudomugil gertrudae
Ausztráliában és Pápua Új-Guinea-n található mocsarak, lápok, kisebb patakok esőerdő és holtágak adnak otthont ennek a kis 3 cm-esre nyúló kalászhalnak.....


Szereti a növényekkel teli akváriumot, főleg a felszínen úszó növényeket kedveli igazán, mivel szeret ott tartózkodni.
25-30 fok, 6.0-7.5 pH 5-12-es keménység, ezt mind jól tolerálja, de legyen nagyon tiszta a víz és jól szűrt mivel erre kényes a kis apróság. 12 literes akváriumban, szivacsszűrővel, rendszeres vízcserével egy kis csapat már jól és sikeresen tartható, nevelhető. Méretei miatt csak hasonló méretű halakkal társítsuk, nehogy eledellé váljon a nagyobb szájú és vérmérsékletű uszonyosok számára. Elfogad bármilyen táplálékot, de főleg az élőt szereti mely a szaporodásukhoz is sikeresebben vezethet.
A hímeknek hosszabb az úszójuk, foltosabbak,élénkebb a színük mint a nőstényeké, melyeknek kerekített az úszólya.
Várhatóan 3-5 évig élnek.

Saját példányom


Szaporodáskor a nőstény 5-10 ikrát rak 24 órán belül, de ez több napig is eltarthat, ilyenkor célszerű az ikrákat óvatosan kiszedni naponta, egy szaporodómedencéből származó vízzel feltöltött akiba.A penészedett életképtelen ikrákat el kell távolítani. 10-15 nap múlva kikelnek. Gyenge szűrés kell nekik, mert az erős vízáramot nem bírják és elpusztulnak. Az első héten papucsállatka vagy hasonló apró infuzóriával kell etetni őket mert nagyon aprók, majd ezután jöhet a sórák.



Nálam lévő élettér
Ezen információk nem saját tapasztalataim, csak innen-onnan, külföldi lapokról, fórumokról a tapasztalatokat gyűjtöttem össze. Ha valakinek van sajátja - netán a fentebb leírtakat korrigálná-, nagyon szívesen várom, biztos más is kíváncsi lenne rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése