2010. december 6., hétfő

„Gyilkos” rákfaj terjeszkedik Európában



Egyre több tengerben jelenik meg az a garnélarák faj, amely fajtársaival, illetve kisebb halakkal és rovarlárvákkal táplálkozik. Legutóbb Wales közelében fedezték fel az állatokat – a szakértők egyelőre nem tudják, hogyan juthattak el egészen a kontinens nyugati feléig.


A Dikerogammarus villosus nevű garnélarák hatalmas pusztításokat végez ott, ahol megjelenik: megtámadja a őshonos fajokat, ténykedésével megváltoztatja az ökológiai élőhelyeket, és fajok kipusztulását is okozhatja.

A tudósoknak fogalmuk sincsen, hogyan terjeszkedik, az elmúlt 10 évben azonban Kaszpi-tengertől egészen a nyugat-európai vizekig jutott – írja a BBC.

Szeptemberben egy cambridgeshire-i tározóban fedezték fel a faj egyedeit, néhány nappal ezelőtt pedig Wales közelében bukkantak rájuk. A tudósok most attól félnek, hogy tömegesen elterjednek ezek a kártékony lények a brit vizekben.

A veszélyes garnélák mérete 3-30 milliméter lehet – a legnagyobb példányok nagyobbak, mint az Angliában őshonos édesvízi rákfajok. Ami igazán félelmetessé teszi ezt az élőlényt, az az, hogy nem csak éhségből öl: sok esetben meggyilkolja áldozatát, majd a holttestét hátrahagyva tovább áll.

Forrás: Orientpress.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése