2010. december 12., vasárnap

Apró gyöngyök (Galaxy dánió )

Foto: fishtankforum.co.uk

Régóta szemezgettem már ezzel a kicsiny hallal, de beszerzése sem volt egyszerű, sem az ára túl kedvező, mivel viszonylag újnak számít, 2006-os felfedezésének köszönhetően. Végül sikerült egy kis csapatot kedvező áron beszereznem és nem bántam meg, remélem ők sem :)
Félénk gyülekezet

Tudományos neve már többször változott, megtalálásakor Microrasbora sp. Galaxy-nak, később, 2007-ben további tanulmányozás után Celestichthys margaritatus-nak, majd végül 2008-ban DNS tesztek alkalmazásával Danio margaritatus-nak nevezték el. Magyarul Galaxy razbóra, Gyöngy dánió, Galaxy dánió néven fordul elő főleg.

2006-ban mikor felfedezte egy halászó-kereskedő, az élőhelyének kis területe miatt - mely kizárólag Mianmar bizonyos tavában található - a biológusok próbálták titokban tartani, de kevés sikerrel. Ennek is köszönhető, hogy egy idő után úgy tűnt, teljesen lehalásszák és majd el is tűnik, kipusztulás szélére sodorva ezzel ezt az apró fajt. Szerencsére ez túlzó hírnek bizonyult, de a mesterséges szaporítása biztosítja a fennmaradását, melyet szerencsére már sokan tesznek, igaz, még páran visszatartják az információkat, mert ha sok lesz belőle, akkor már az ára is alacsonyabb lesz. Az általam beszerzett példányoknak még van a tenyésztő szerint 1-2 hónapjuk az ivarérettség eléréséhez, aztán ha nekik is jó, én sem fogok a családalapításuk útjába állni, sőt....
Kifejlett méretük 2 cm körüli, amitől csak szemtől szembe látva lepődünk meg igazán. A hímek élénkebb színűek mint a nőstények, ivaréretten már jól megkülönböztethetőek.
Ez a hím
Ez a nőstény

A két nem együtt
Az egyik szembetűnő különbségként nőstények hasán világos, fehéres folt figyelhető meg. Mindkét nem háta zöldes-bronzfényű, kopoltyúfedőik áttetszőek. A nemek további megkülönböztetésére szolgálnak a hímek száján megfigyelhető apró fekete pontok, melyek a nőstényeknél teljes egészében hiányoznak. Ívási időszakban a hímek színe még élénkebb, a nőstények ivarnyílásánál pedig egy sötét folt figyelhető meg.
Én egy 20 literes akváriumot rendeztem be nekik, hínárral, gömbmohával, jávaimohával, minikardfűvel, egyebekkel és 50-50 % ozmovíz-csapvíz keverékkel, kb. 26 fokon, ami a lakásban uralkodó központifűtésnek köszönhetően néha 28-ig is felmegy.

Apró élet 20 literben

Eleinte igen félénkek voltak és fakóak, de igen hamar előjöttek a dzsungelből, persze közeledésemre azonnal visszaugrottak a "bokrok" közé és a színük is kifakult. Szóval igen stresszesen kezdték, de ez normális reakció, a helyükben én is paráznák egy akvaparaszttól :)
Néhány óra múlva már szinte engedték magukat fotózni is, igaz azért modellt még nem szívesen álltak, de már éreztem bimbódzódni a kapcsolatunkat.

Modell - kedve...
...egyre kedve :)
Estére már úgy összemelegedtünk, hogy együtt is aludtunk....ki-ki a helyén persze :-)
Azért alvás előtt még vacsoráztak, most száraz tápot morzsoltam nekik, majd később kapnak tubifexet, meg más élő vagy műeleséget. Persze az ívási kedvük meglétéhez elengedhetetlen az élő eleség, így majd azt részesítem előnyben, csak még szokják a helyet és a családot.
Társairól és a szaporodásról is írok majd, főleg ha lesz rá igény.
A lényeg, hogy egy igen szép és élénk, csapatban mozgó csodaszép haltársasággal lettünk gazdagabbak eme kis ékszereknek köszönhetően és ha még sikerül is tenyészteni, hozzájárulunk a faj fennmaradásához legalább otthoni vizeken.




2011.02.09-i bejegyzés: 

Eltelt 2 hónap, az apróságok jól vannak, hiánytalanul és már az ivarérettség jelei is feltűntek, valamint elkezdtem őket tubifexel etetni. Az akváriumhoz közelítve még mindig félénken elbújnak, de néhány másodperc után már előjönnek és vígan, aktívan úszkálnak. Remélem továbbra is jól lesznek és ha ők is úgy akarják , családot alapítanak.....talán. (folyt.köv.)


Foto és info: wikipédia és saját fotóim, videóm, tapasztalataim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése