2009. november 9., hétfő

Serpalazac - Hyphessobrycon serpae

Serpalazac /Hyphessobrycon serpae/

Ez a Guyana és az, Amazonas-medence vidékéről, Paraguay környékéről származó, 5cm-esre növő, békés természetű csapathal, a 22-26 fok hőmérsékletű vizet 10-25 nK közötti keménységet tolerál abból is a savasabbat. (ph: 5,5-7,5)
Vörös alapszíne a test alsó részén halványabbá fakul. A nőstények válltájékát sötét, vessző alakú folt díszíti. A nőstények általában halványabb színűek és testesebbek a hímeknél. A farok-, a has-, zsír- és a farok alatti úszó vörös, az utóbbi szegélye fekete. A hátúszó nagy része fekete, olykor egészen keskeny fehér széllel de úgy formájában mint színeiben, igen nagy változatosságot mutat.
Tartása nem jelent problémát még a kezdő akvaristák számára sem.
Mindenevő, szívesen fogyasztanak minden élő eleséget. Etetésnél előfordulhat, hogy megcsipkedik egymás úszóit is, de én ilyet nem igen tapasztaltam.
Tenyésztés: A 6-8 literes kis akváriumot lágy, 4-8 nk° keménységű vízzel töltjük fel. Ebbe finom szálú élő növényt és ne műnövényt telepítsünk, mert magas testfelépítése következtében a műnövényen könnyen fennakad. Rendszerint másnap vagy harmadnap a nőstény lerakja halványbarna ikráit. Az ivadék 26-28 °C hőmérsékletű vízben 24 óra alatt kel ki. Három nap múlva felszívódik szikzacskójuk, és következő nap már eleségkeresésre indulnak. Erős fénytől takarással óvjuk őket. Egy-egy sikeres ikrázás eredménye 200-300 kishal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése