2009. november 6., péntek

Sziámi ormányosmárna (Crossocheilu siamensis)


Sziámi ormányosmárna (Crossocheilu siamensis)


Sziámi ormányosmárna (Sziámi algaevő) Crossocheilus siamensis vs.
Hamis sziámi algaevő (Epalzeorhynchus sp. vagy Garra taeniata)


Eme algaevőknek eredeti élőhelye Thaiföld és a Maláj félsziget folyói,innen kerültek be Európába a 60-as évek elején, de csak a 70-es években lett népszerű, mikor is felfedezték azt a tulajdonságát, hogy megeszi az ecsetalgát az igazi márna.



Mivel nagyon hasonlítanak egymásra sokan össze is keverik a kettőt - mivel egy helyről származnak nem is nehéz - és van ahol eredetinek árusítják a hamist, (lehet hogy ők sem tudják !) így könnyebb eladni, mert csak az eredetinek vannak kiemelkedő ecsetalga fogyasztó képességei állítólag.
Ez a szürkésbarna hal jól megkülönböztethető a egymástól, mert az igazinak az oldalán a csík a fejétől a farka szétágazó részéig az egész halon végigfut és nincs bajsza, míg a "kis hamisnak" 2 pár bajsza van és a csík sem fut végig teljesen a testén, valamint agresszívabb fajta, a víz minőségére is érzékenyebb mint valódi társai.

Tehát egy kis odafigyeléssel máris tudjuk melyik az igazi alganyaló halacska és sikeresebben vehetjük fel a harcot az algák ellen a segítségükkel.

2 megjegyzés:

  1. Nos, szerény véleményem szerint valami nem stimmel a leírással. A sziámi ormányosmárnának, más néven repülő rókának, még másabb néven Crossocheilus siamensisnek van bajsza. Ahogy mondani szokás, a többi stimmel...
    Elől a hamis, hátul a valódi:
    http://gabrinus.hu/e107_plugins/halkatalogus/images/katalogus/Garra%20cambodgiensis.jpg
    És egy kis video, ahol egy "kakukktojás" látható.
    Egyébiránt a helyzet kicsit bonyolultabb, de ebbe most nem mászok bele.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, a link lemaradt:
    http://www.youtube.com/watch?v=X8MIXw3RQwc

    VálaszTörlés