2009. november 6., péntek

Vörös Fantomlazac - Megalophodus sweglesi

Vörös Fantomlazac /Megalophodus sweglesi/


Ez a Dél-Amerika északi részéről származó hal, nemrégen került be Európába, köszönhető nehezebb szaporításának.
A közepesen kemény,20-24 fok körüli víz az ideális számukra.
Annak ellenére, hogy a fekete és a vörös fantomlazac teljesen elkülönült területről származik, színváltozatként írták le. A vörös fantomlazac testszíne áttetsző vörös, hátúszóján fekete mintázat van (a nőstényének a csúcsa fehér). A jellegzetes hátúszó a hímeken általában jól fejlett, de nem olyan nagy, mint a fekete fantomlazacé. A váll környékén sötét folt van.
Testének alakja megegyezik a fantom lazacéval.A hím hátúszója ennél a fajnál is megnyúlt, de nem lekerekített, mint a fekete változatnál, hanem hegyben végződik.
Kedvelik az élő eleséget, elsősorban a férgeket.
Gyakran a hímek semmiféle érdeklődést sem mutatnak a nőstények irányában, ezért szaporításuk sem éppen egyszerű.
A nőstények 8 hónapos korukra erőteljesen beikrásodnak és ilyenkor kell megkísérelnünk szaporításukat. Az ívatómedence lehetőleg 50 cm hosszú legyen, a víz lágy 2-3nk° és 6,5-6,8 pH körüli. A hőmérséklet 26°C-on a legmegfelelőbb. A medencét ültessük be finom szálú növényekkel és töltsük fel az előbb említett vízminőségű vízzel körülbelül 15 cm magasan. A medencét óvni kell a fénytől, mert mind az ikrák, mind pedig az ivadékok fényérzékenyek. Az ilyen körülményeket biztosító akváriumba kihelyezett pár a harmadik, negyedik napon ikrázik le a fűtő kontrollámpájához. Az ívás eredménye nem ritkán 200-nál is több ikra. Az ivadékok 24 óra alatt kelnek ki és további öt nap múlva úsznak el. Első eleségük lehet papucsállatka, majd néhány nap elteltével könnyedén el tudják fogyasztani az Artemia naupliusát. Felnevelésük innentől kezdve könnyű. Ha keményebb vízhez szeretnénk őket szoktatni, ajánlatos fokozatosan véghezvinni azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése