2009. december 5., szombat

Ancistrus - az Anci

Ancijaim sütőtöklakomája


Az Ancistrus (Ancistrus sp.):
Állítólag 30 éve került be magyarországi akváriumainkba, mint igazi algaevő harcsa, és igen hamar népszerű lett, könnyű tartásának, szaporitásának és persze algazabáló képességének köszönhetően.
Vannak akiknek tetszik, van akinek nem, van akinek meg azért, ahogy kinéz, van akinek pont ezért nem. Egy biztos: nagyon hasznos lakója akváriumainknak és én szeretem őket.
Van is a 200 literbe 5-6 db kifejlett 1-5 éves, a garnélás 60 literesbe meg 4db 3cm-es néhány hónapos csöppség és most került bele 30-40db 8-10 napos bébi.

Eredetileg Dél-Amerika gyors folyású vizeiből származnak. Sima csapvízben is tarthatóak,bár a vízminőségre figyelni kell - persze ez igaz szerintem minden élőlényre - és szaporodik is pl. a napokban éppen.
Nálam nagyon szeretik az uborkát, spenótot, dinnyét, sütőtököt (forrázva) de szoktak más fagyikaját is kapni.

Hosszú életű halak, 1,5-2 év alatt válnak ivaréretté nem ikrafalóak. A hím könnyen megkülönböztethető a nősténytől, mert feltűnően nagy "szarvai", antennái vannak a fején, V alakban általában.
Szereti a bujkálós helyeket, 25-28 fokos vizet és állítólag csőszerű dolgokba ikrázik, vagy kő alá. Nálam egy nagyobb barlangszerű helyre ikrázott(narancsszínű ikrákat), - kelési idő 6-7 nap - a bejáratot pedig a hím őrizte folyamatosan, majd 5-6 nap elúszási idő elteltével, egy leszívócsővel kiszívtuk a kicsiket,ekkor láttuk, hogy az 1 db aranyancinak is köze volt a "dologhoz"... (Valószínű ő rakta le az ikrákat az egyik hím meg megtermékenyítette így vegyes lett a színezetük) A rajtuk lévő szikzsákból táplálkoznak még néhány napig. Az összeszokott párok ideális körülmények között 21 naponta, rendszeresen ikráznak.
Átraktuk a 60-asba a garnélákhoz őket, mert ahol "születtek", sok olyan hal van aki veszélyként leselkedik rájuk apró termetük miatt. Sütőtök forrázva, ill. alga amit esznek mostanában, de szoktak kapni más növényi táplálékot is, spenótot, csalánlevelet szintén forrázva.
Mindent összevetve egy békés és hasznos halacska ez szerintem, remélem ti is sok örömötöket lelitek bennük én egy ideje tenyésztgetem őket.
Ha valakinek van hozzáfűznivalója, ne tartsa vissza magát, szívesen várjuk.


És végül egy kis civakodás nálam:
http://www.youtube.com/watch?v=Sv1L5VsMLoQ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése