2011. február 9., szerda

Megnyílik a Füles bástya - élményközpont a rejtett pincékből

Tíz éve vár a hasznosításra, hamarosan azonban megnyílhat a győriek előtt a győri belváros egyik rejtett kincse, a Füles bástya. 

Dr. Andréka György: Az állatkert belvárosi bemutatóközpontja egyben interaktív játszóház lesz, ˝Talpalatnyi zöld˝ mottóval. Fotó: H. Baranyai Edina
Az egykori győri várfal egyik stratégiai pontjáról sokan nem is tudják, hogy hol van, még akkor sem, ha nap mint nap elsétálnak mellette. A színház és az OTP-székház mögött csak egy kis darabja, a (mára nagyrészt beépített) teteje látszik annak a bástyának, amely a belváros délkeleti részét védte a betolakodóktól. Az úgynevezett Füles bástya, amely a győri Xantus János Állatkert kezelésében van, tíz éve vár hasznosításra, s most egy pályázatnak köszönhetően végre méltó funkciót kaphat.


A Regionális Operatív Program keretében mintegy 126 millió forint európai uniós támogatáshoz jutott az állatkert – pontosabban az azt fenntartó önkormányzat –, hogy turisztikai beruházás címén megnyissa a nagyközönség előtt az eddig hivatalosan soha nem látogatható kazamatarészt. Ez a felújítás közel 150 milliós összköltségének 85 százaléka, a maradék önrészt az önkormányzat biztosítja.

Dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója számára nem ismeretlen a pincerendszer.
– Belvárosi gyerekként kötélen ereszkedtünk le a Füles bástya mélyére, akkor még összefüggő kazamatarendszer húzódott a belváros alatt. Később a járatokat berobbantották, az átjárókat elfalazták, s mára csak néhány pince maradt meg – mondja dr. Andréka György, akinek nagy tervei vannak a föld alatti járatokkal. Három boltíves, 4–5 méter belmagasságú, egybenyíló, összesen 250 négyzetméternyi pincehelyiségről van szó, ahol afféle biológiai ˝Csodák Palotáját˝ tervez kialakítani az igazgató.
– Az állatkert belvárosi bemutatóközpontja, s egyben interaktív játszóház lesz ˝Talpalatnyi zöld˝mottóval, hiszen szó szerint a talpunk alatt húzódik majd egy kis csodavilág. Hatalmas, húszméteres akvaterráriumokban mutatjuk be többek között Dél-Amerika élővilágát, leguánokkal, lajhárral, piranhákkal, óriáspókokkal, miközben a látogatók megnézhetik például mikroszkóppal a vízcseppeket, vagy megvizsgálhatják közelről az állatokat. Az élményközpont turisztikai vonzerőt is jelent, a téli időszakban pedig, amikor kevesebben látogatnak ki Kiskútra, ˝elhozza˝ a győriekhez az állatkertet – avat be a tervekbe dr. Andréka György.

Természetesen a kazamatarész is megmarad eredeti állapotában, még a fűtést is geotermikus energia segítségével oldják meg a télen-nyáron stabil, nyolcfokos pincékben.

Jelenleg a kiviteli tervek készítése, a közbeszerzési eljárások előkészítése folyik, a konkrét munkálatok 2011 elején kezdődhetnek el a föld alatt, s jövő év decemberében a tervek szerint át is adják az állatkerti látogatóközpontot.

Forrás: Kisalföld.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése