2011. február 9., szerda

Bemutatták a világ legdrágább nemlétező halát

A soha nem látott halat a londoni akvárium épületében mutatták be. Úgy tájékozódik mint egy hal, úgy úszik mint egy hal, mégsem hal. Vagy mégis?

Foto:neon.hu

Ne lepődj meg, ha tengerparti nyaralás alatt búvárkodás közben csillogó robothalakat csekkolsz. A brit essexi egyetemen hozták létre ezt az önállóan tájékozódó és úszó robothalat, ami nagyon szép és vicces is, de emellett komoly hasznot hajt. A halat nem csalinak építették a horgászok örömére, hanem a tenger szennyezettségét mérik vele.


A világ valószínűleg legdrágább hala, húszezer fontba kerül (kb. hatmillió forint), négy éve született, és a kutatókon kívül először a londoni akváriumban láthattuk. Azóta 2009-ben öt darabot "szabadon" engedtek a Vizcayai-öbölben spanyol és francia vizekben úsznak a Atlanti-óceánban. A halakban kémiai anyagokat felismerő szenzorok vannak, ezek alapján gyűjti össze a tengeri szennyeződésekről az adatokat.
Az benne a különleges, hogy nem távirányítású, hanem maga dönti el merre szeretne úszni, és a mozgása is teljes egészében a valódi halaké. Egyet nem értünk, annyira hasonlít egy igazi halra, hogy nem fenyeget a veszély, hogy a tengeri ragadozók megtámadják és szétcincálják? Hatmillió forintos fogás, az már igazán különleges ebéd lehet.




Forrás: neon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése