2011. február 17., csütörtök

Jön Crab Cong - Óriási rák tartja izgalomban a briteket

A tudósok szerint soha még ekkora óriásrákot nem láthattak a britek szülőföldjükön, mint amely jelenleg a Weymouth Sea Life Park egyik akváriumában éldegél. A japán óriás tengeri pókot (Macrocheira kaempferi) a halászok február elején fogták ki Suruga Bay-nél, Tokiótól délnyugatra.
A britek által csak 'Crab Kong'-ként emlegetett állat lábainak fesztávolsága meghaladja a 2,4 métert, súlya 15 kilogramm, és a tudósok szerint még jócskán növésben van, hiszen 'csupán' 30-40 éves. Márpedig ezek az állatok a vadonban 100 évig is elélnek - súlyuk eddigre elérheti a 19 kilogrammot, lábfesztávolságuk pedig a 3,7 métert - írja a BBC.

A hím rák egyelőre csak ideiglenesen kapott elhelyezést a brit akváriumban, húsvétkor ugyanis tovább szállítják végleges lakhelyére, egy müncheni akváriumba. Nem hiába versengenek érte az intézmények: Robin James tengerbiológus szerint ugyanis ha egy ilyen állat valahol megjelenik, akkor oda biztosan özönleni fognak a látogatók.

A legnagyobb rákfaj természetes körülmények között a Csendes-óceánban él nagyjából 300 méter mélyen, egyes kutatók szerint azonban ennél mélyebben is jól érzi magát. Míg a világ nagy részén csak az állatkertekben csodálják ezeket a hatalmas állatokat, addig Japánban finom és különleges csemegének számítanak, amit szívesen tálalnak fel a turistáknak is.

Wikimedia.org 


Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése