2009. december 20., vasárnap

A Paku két fogának árnyékában...

   Tanmese a két Kétfogú paku és családom megpróbáltatásairól...komolyan...

Nos, aki olvasta a "Telihold hatása a garnélákra" című cikket és nem tudta mi húzódik meg mögötte, az nem teljesen beszámítható elmeállapotúnak gondolt akkor és remélem nekik most sem fogok csalódást okozni.

Hol volt, hol nem volt, történt egyszer még ez év derekán, hogy a -nejemmel megláttunk egy csapat (egy egész tömeg) pöcöke kis édi-bédi 2-3 cm-es szürkécske halacskát, melynek a beazonosítása még a kereskedőnek is nehéz feladatnak bizonyult. Talán gyümölcsevő piranha? ÁÁÁ, dehogy! Ezek már idősebb halak, nem nagyra nőnek...persze..el is hittük...
Egy darabig nem is volt gond...egy kiló dinnyedarabig, kb. Meg 4-6 éves anubias és egyéb növénydarabig, míg ezek el nem tüntek...és nem egy darabig...örökre.
Persze Mr. és Mrs. Csete nyomozásba kezdett, mely élőlények lehetnek ezek az erősen extrém-vegetáriánusok, de nem volt "napközbeni látványosság" és eszem-iszom, így nehéz volt rájönni ki a lúdaspikkelyes (ekkor beszereztünk más halat is ezért sem volt egyértelmű..még), csak a "valamilyen" halacska páros testömegindexének rohamos emelkedése adott egyre nyilvánvalóbb okot a gyanakvásra.
Nem volt az véletlen...
A nyomozással járó kutatásaim javarészét az interneten tettem, és mint egy kísérleti NASA csimpánz, próbáltam a látottakat összepárosítani képekkel, így lassan belénkhasított a felismerés - persze miután több napi munkabérem összegének megfelelő növényt pusztítottak el-,hogy ez szerintünk a Kétfogú Paku (Colossoma bidens).
Micsoda öröm....le sem írhatom...
Karakteres arcvonásai, színében való megjelenése, "ruházata" lassan egyértelművé tette hogy ők bizony azok a "nem nagyra növő" halak, akik akár 40cm-re is cseperednek,táplálékát gyümölcsök és növényi anyagok képezik - ó hogyne- hát még a két foga! (Fogtündér álma)...
Nem tudom, de szerintem a kereskedő előtte biztos bálnavadász hajón tengette napjait - így a hal méretének ilyentéren megítélése nem volt releváns számára - legalább is mi oda kívántuk később... Nem kicsit.Nagyon.
Mert ez bizony nőtt (a kis "öreg", mi?)...és nőtt...és még mindig...
Kaptunk nagyon jó barátoktól és klubtagoktól különböző ötleteket, de azt inkább karácsony közeledtével a TV Paprika egyik adásában kéne közzét"ennem"...majd egyszer...

Miután a gyanú a sima zöldséglopásból gyilkosságra kezdett fordulni - ja, nem említettem, hogy kissebb halak is kezdtek rejtélyes módon eltűnni? és bermuda 3szög nincs az akiban - , nos akkor kezdett elharapódzni a helyzet, szó szerint, ugyanis a 4-5 éves 15cm-es cápaharcsámnak egy kora reggeli álmos mozdulattal leharapta a fél fejét, majd akvárium tájéki sikoltozást követve - Gyere Apa, jajj...engedd el, te...neeeee! (ez Mrs. Csete) - leharapta az egészet...
Ekkor már középkori kínzóeszközök tárházának felhasználási lehetőségeit latolgattam, de mondtam, nem, ez egy állat (sőt, ÁLLAT vazze) én hoztam, meg kell oldani a problémát.
Miután kezdtek magányos (szinte egyedül maradtak tenyeremet meghaladó méretükkel a 200 literben) depresszió lehetséges tünetei jelentkezni rajtuk és a félmarék teknőstáp 60mp-alatt való elfogyasztása után, még mindig fél liter vizet kifröcskölni az akiból,jelezvén hogy Kaját még!, döntöttem úgy,hogy deportáljuk őket. (KovácsLázáros felhasználást ekkor is elvetettem).
Ez sem volt könnyű feladat, hiszen kinek kell két ilyen vaddisznó? Ill. Vadpaku? Nem is vad, hiszen ő így él...vagy hal...meghal vagy sül.



Végül - de nem utolsó sorban - nem kis erőfeszítés árán sikerült őket egy hűtőtáskába kiszedni, igaz a nagyobb, kisebb sokkot kapott a, kisebb meg nagyobbat ugrott, még a hóra is hajlandó lett volna kiugrani (jégre tette volna magát?) - de nem valószínű , hogy az Amazonas vidékén Brazília és Bolívia erdeiben is baráti viszonyban van a hóval- és végül egy halodába eljuttatni, amely tulaja szívesen (?) befogadta őket és egy kb. 500 literes menedéket nyújtott nekik a bejáratnál.
Nagyon hiányoznak azért, de mégis jó hogy megfelelőbb helyre kerülhetnek a tepsinél..egyenlőre...

Eme "mese" tanulsága, hogy nagyon meg kell gondolni és utánanézni milyen igényű halat veszünk, mert bizony sokan- ellenben velem aki azt sem tudom, mit veszek..no comment... - azt sem tudják mi a létszükséglete bizonyos élőlényeknek, csak azért kell, mert jól néz ki.
Okuljatok belőle...vagy nem...azt csinál mindenki úgy is amit akar.

Remélem nem okoztam senkinek sem csalódást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése