2012. március 26., hétfő

Requiem egy Pictaért - azaz egy gekkó élete és halála...

Kicsit kitekintek ezúttal az akvarisztika világából, de hát nem vagyunk röghöz kötöttek ugyebár, elő fog még fordulni néha, szerintem....


Kisfiam kezén egy Paroedura picta, Lujza



A nagyfejű gekkó vagy madagaszkári tarkagekkó - (Paroedura picta) Peters, 1854 - , jól tűri a fogságot, könnyen tartható és tenyészthető faj, eleségként az általában kapható terráriumi állatoknak ajánlottak közül bármit elfogyaszt, a felnőtt állatok, elfogadják az újszülött egereket is. Hetente 2-3szor kínáljuk a kifejlett gekkónkat, a növendék viszont akár minden nap ehet. Madagaszkár sivatagos, szavannás területéről származik ez a kis hüllő, 12-13 cm kifejletten, a méretarányaihoz képest nagy feje van és a természetben főként este figyelhető meg a talajon és alacsony köveken, sziklákon.


Dél - Madagaszkár (Foto:travel.nationalgeographic.com)

Névnapomra - miután jól kinéztem magamnak kedves feleségemmel - kaptam a családomtól egyet, azzal a Kisfiam által támasztott feltétellel, hogy ő meg törpehörcsögöt (erről egy másik cikkben :-) ) szeretne... A lecke fel volt adva tehát, bővíthető e 2 fővel a magaslatban - 4.emelet - található, 56 nm-es állatkert a felelős állattartás követelményeit szem előtt tartva? A válasz hamar megválaszolásra került, mivel egyik sem vesz el igazán hasznos területet kicsiny életterünkből valamint a tartási és ellátási körülmények biztosíthatóak és hát a gyereknek..miért ne...meg Apának ...meg Anyának...
Csak hát a tapasztalat hiánya, a másokra hallgatás és az ésszerűség figyelmen kívűl hagyása vezetett a végzete felé szegény "Pictának"....de erről majd később, ne drámával kezdjünk...

Jut eszembe a kérdés, - melyet olvastam -, picta vagy pictus? Alapvetően nekem mindegy is...
Sokszor még mindig pictusnak hívják őket, pedig mára a picta név lett helyes, de volt aki felhívta a figyelmem eme téves tudásomra. Sok Német és Madagaszkári valamint Amerikai Herpetológus dolgozik rendszertanukon, természetben történő megfigyelésükön, kutatásukon. Ennek a fáradságos munkának köszönhetően csak 2000-ben öt új fajt írtak le. Azóta is rendszeresen indulnak expedíciók kifejezetten a Paroedura-k feltérképezésére.

A nemek megkülönböztetése egyszerű, mondhatni, csak fogd meg és tudd mit nézel :-)
Az ivarérett hímek színesebbek, fejük másfélszer akkora, mint a nőstényeké. A farok tövében kissé vastagabbak és két szinte cseresznyemag méretű here türemkedik ki. Na a mienknek ilyen nem volt, így ez könnyen megállapításra került, persze nem nagy bizonyossággal, de annál nagyobb elhatározással.
Így miután tudással felvértezve megállapításra került nemi hovatartozása, a család női része (feleségem), keresztanyává választva magát, elnevezte Lujzának, melyet a férfiak (Fiam és Én) jóváhagytak.
Itt is meg kell említeni, hogy a feleségem előtte soha nem gondolta volna, valaha hüllő lesz a lakásban, nemhogy még azt ő meg is merje fogni, de kíváncsisága (gondolom...) meg kényszerűsége leküzdötte félelmét, melyre büszke vagyok !

A mi Lujzánk

Az első melyet megfigyelhetünk, hogy eme talajlakó faj a szemhéjas vagy karmosgekkók közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a lábvégein nem tapadókorongok, hanem a formás ujjak végén, karmok találhatóak. A feje a testéhez képest nagy, szemei kiállnak, melyet meg is tud és fog is nyalogatni. A színe kifejlett korában a csoki barnától a vörösesbarnáig változhat, fehér és vajszínű pöttyökkel. A hímek agresszíven védik a territóriumukat és nőstényeiket, ezért inkább egy terráriumban csak  egy ivarérett hímet tartsunk, persze ha nagy az alapterület, jól ki tudnak alakítani saját területet, lehet kísérletezni talán.
Nálam egy 40x40x40-es terrárium lett kialakítva, apró szemű homokkal, 1-2 darab öklömnyi kővel, száraz gyökér mászókának, és egy kis itató edény, melyben mindig legyen víz. A párát esténként beporlasztott desztillált vízzel oldottuk meg. Azért előnyös a desztvíz, mert nem lesz vízköves az üveg. A szárazságot kedvelik , így élő növénnyel nem is kísérleteztem, kóró lesz belőle, vagy a túl sok nedvesség,  így elvetettem a lehetőségét.



Nappal akár 40 °C fokot is képesek elviselni, ám igazán a 28-32°C fok közötti hőmérsékletet szeretik, éjjelre a 20-22°C fok lenne az ideális, de nálam egy sima 22W-os neon világított felette és oldalról egy kis lámpa 10-től estig adta a plusz meleget a napozáshoz. Semmi extra.
Tápláléknak bébi tücsköt javasoltak és azt is kapott. Időnként vettünk 10-20 db-ot, bele egy befőttesüvegbe, kaptak egy szelet almát és ebből vettünk ki esténként 2-3 db-ot egy műanyag dobozba, melybe egy kis vitamin és ásványianyag por volt. Lehet kapni sokfélét, nem a legolcsóbb, de sokáig elég és elengedhetetlen vitamin és ásványi anyag forrás Pictánknak, mégpedig úgy, hogy a táplálékot - esetemben a bébitücsköt - beleforgatva (dobozba be, lezár, összeráz,dobozból terráriumba kinyit-beenged módszer ) szép fehérré "hintőporozva" kapja meg levadászás céljából.
Itt jött képbe feleségem második problémamegoldása és bátorságpróbája, hogyan is vegyük ki a tücsköt anélkül az üvegből, hogy el ne ugráljon és majd a sarokban elbújva, felnőve elkezdjen éjjeli álmunkból felébresztve ciripelni...nem lenne kellemes.
Nem beszélve arról, hogy eddig tücsköt-bogarat max. az erdőben, azt is 20 méterről..szinte.
Úgy oldotta meg, etetés előtt 20 perccel betette az üveget a hűtőbe és ettől lelassult tücskök hibernált állapotukban könnyen kivehetőek csipesszel is akár. Amúgy a kifejlett tücsök ciripel, abból is csak a hím, érdemes először azokat adni prédának ha már nagyobbak. Honnan tudod melyik a hím? Annak nincs a nőstényeken jól látható hosszú vékony tojócsöve.

Nőstény tücsök , tojócsővel ellátva

Na, aztán itt jött a gond, mert volt a vásároltak között több nagyobb, nem annyira bébi, de azt az infót kaptuk, semmi baj, sitty-sutty, Lujza szétkapja mint az a bizonyos foxi a lábtörlőt... Hát nem tette, hanem szokásához híven, egybe-hosszába bekapta és nyelte, nyelte, (ehhez inkább most nem írok hasonlatot) de akkora volt, hogy a fejétől a farka tövéig elért, így aztán ez lett a vége, belefulladt szegény, legalább is így talált rá a párom szinte kihűlt testére, estére....vesztére.
Pedig sejtettük, nagy falat lesz ez, de nem gondoltuk hogy megpróbálja akkor is, mert régebben is kapott olyat, amit nem evett meg a mérete miatt talán, de ezúttal mohó volt. Volt aki pontosan ezen mohóságot írta a kimúlás számlájára...igazából már ez esetben mindegy, majd a következőnél remélem sikeresebbek leszünk mi is.
Azóta olvastam olyat ,hogy csak akkora méretű tücsköt adjunk ,mint a két szeme közti távolság, meg van aki csótánnyal eteti, méghozzá csokicsótánnyal. Legközelebb azt is megpróbáljuk, nem is tudom melyik jobb, ha tücsök szökik vagy a csótány. Aztán ha jönnek a rovarirtók, közlöm velük, mi nem irtjuk, neveljük őket :-D

Azóta emlékünkben él és az utcán is virtuálisan, mert egy általam készített cégtábla főszereplőjévé vált és így emlékünkben naponta felidézhetjük őt. Remélem hamarosan lesz utód, már kelnek ki a tojásból állítólag.
Akit érdekel a tenyésztéssel kapcsolatos kérdés, találni róla a neten cikkeket, gúgli a jóbarátunk segítségével vagy kérdezzen, ha tudok segítek.

Nem tartom magam terraristának, sokkal inkább terroristának ez esetben (fúú..ez gyenge volt...) csak hobbiból tartanám, viszont felelősséggel viseltetek iránta, ám így is tudatlanságom áldozata lett, melyből remélem tanul más is, illetve ha valakinek van hozzáfűznivalója, nagyon szívesen veszem.

Csőőőő Lujza :(


Frissítés :D 2012.06.29-én született pár órás gekkóbabyk:



Ezekből vagy tesóikból marad majd nálunk is :D   





Frissítés !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

2012.08.10. (Kisfiam szülinapja :D )

Mai napon meg lett a két utód, Stan és Pan(na) személyében:







Nagyon jó ötletnek tűnt amit egy fórumon olvastam, hogy sötétben a piros lámpa fényénél (pl. kerékpár hátsólámpa) teljesen új élet tárul elénk, ugyanis éjszakai állatok révén ilyenkor indulnak vadászatra...hát mit ne mondjak, ott ült a család nem kis ideig, őket nézve ahogy zavartalanul vadásznak, mászkálnak, ugrálnak. AJÁNLOM MINDENKINEK... :D
 
Napi 5-6 tücsköt esznek, jól vannak, hatalmas vadászösztön már fiatalon .






3 megjegyzés:

  1. Szia, bár látom, régen foglalkoztál a bloggal, de próba cseresznye. Két hete vettem egy Picta párt, es a kérdésem az lenne, hogyan oldottad meg a keltetést? Nekem eddig csak leoim voltak, de náluk is csak fél sikert értem el keltetés szempontjából. Válaszod előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Egy darabig foglalkoztam még vele, de aztán körülményes volt az eleségállat megfelelő méret és mennyiség beszerzése, így már csak tartom, nem szaporítom, viszont nekem sikeres volt. A lényeg: a tojást mikor kiveszed, nagyon óvatosan, ne forduljon el semerre és így vermiculit vagy valami nedvességtartó talajra, kis dobozba beteszed és naponta kis vizet spriccelni köré, soha nem a tojásra. Ezt a kis dobozt én betettem egy lefedhető kisebb akváriumba és minden oldalról lesötétítettem, csak az elejét hagytam nyitottan, így nekem viszonylag állandó 28 fok volt benne ha jól emlékszem :) .
    Remélem segítettem :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, majd, ha lesz még helyem, és időm, majd próbálkozik vele :)

    VálaszTörlés