2012. március 30., péntek

Dzsungáriai rágcsávó - apró talpak viadala

Ígéretemhez híven és kérésnek eleget téve, ismét elkalandozva az akvarisztikától egy újabb családtag kerül bemutatásra ezúttal, a teljesség igénye nélkül.



A dzsungáriai törpehörcsög (Phodopus sungorus) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a hörcsögfélék (Cricetidae) családjához tartozó rágcsálófaj. Okos vagyok mint a Wikipédia :-)
1–2 évig él (szerinte) bár én úgy olvastam és régi tapasztalatom is, hogy ez táplálástól is függ, meg amúgy is inkább 3 év, csak hogy vitatkozzak Wikivel....
Folytatáshoz kattints....


Testmérete 6–11 cm, súlya legfeljebb 50 gramm, ezt elhiszem, soha nem mértem. Harmad akkorra, mint európai rokonai, és mérete fele az ismertebb szíriai aranyhörcsögének, melyet régebben tartottam, tenyésztettem. Bundája sűrű, háta szürke, közepén fekete csíkkal. Hasa fehér, farka rövid (mindaddig míg meg nem növik :) )  Télen kivilágosodik, néha egészen fehérré válik. Azt nem tudom, hogy ehhez télen zavarjam ki e a hóra, vagy ő tudja, az van e vagy nem e, de majd kiderül. Fekete szeme aránylag nagy.
Eredeti élőhelye Belső-Ázsia és az orosz sztyeppék. Vadon nagyrészt Szibériában él, megtalálható Dzsungáriában, Mandzsúriában, Kazahsztánban és Mongóliában. Népszerű házikedvenc nálunk is.

Orosz sztyeppe (Foto: oroszorszag.network.hu)

Egyszer volt egy nap, mikor gekkót néztünk vásárlási szándékkal és Kisfiam is belement, legyen a hüllő, de zsarolási tárgy lett egy ilyen törpehörcsög. Persze mi akkor már kinéztük és talonba is tetettük leendő rágcsálónkat, mely nemsokára - azt hiszem 6 hetesen - először egy 10 literes akvárium lakójává avanzsálta magát általunk. Anyjától sok jó táplálékot (anyatej) és melegséget kap, ezért nem érdemes előbb elválasztani. Mivel a magányt kedveli és ha társat teszünk neki, ez bizonyítani is fogja, amint visításokkal és fizikai ráhatással próbálja kifejezésre juttatni nemtetszését társa iránt, főleg ha az azonos nemű, de még más neművel sem biztos hogy kijön, leginkább együtt nevelkedő testvérek bírják ki civakodás nélkül.
Mivel a mienk eleinte csak toporgott, a család állatainak Keresztanyja (feleségem) el is nevezte (a rajzfilmbeli pingvin után, gondolom) Topinak.



Eredeti élőhelyén, barlangját 1 méterre a föld alá ássa. Kedvenc talajtípusa az agyagos löszös; ezek a legjobb gabonaföldek. Otthona több kamrából áll, amiket számos kijárat köt össze a külvilággal. Van köztük hálókamra és illemhely is, de a legtöbb tápanyagraktárként szolgál.
Később nálunk a mi kis Drága Topink - természetesen -, 3 szintes luxusvillát kapott, rácsost a jobb és több mászási lehetőségekért, külön konyha, wc, nappali, nagyképernyős mókuskerék, pihe-puha illatos faforgács, falon Munkácsyval, stb..... Szívesen lennék nálunk hörcsög, no...Nem beszélve arról mikor az a jó csaj (feleségem) kivesz és csak simogat...simogat...hát nincs rossz sorsa, tapasztalatból állíthatom....

Kinn a sztyeppén, télen melegen és puhán bélelt vackában, készletei mellett pihen, alussza téli álmát. Ezalatt testhőmérséklete kevéssel fagypont fölé süllyed. Mihelyt megérzi a tavaszt, felébred.
Na, ezt nálunk elfelejtheti - mivel sem síelni nem küldöm, sem a hűtőbe nem teszem - és el is felejtette mikor van tél, ha csak nem nyáron akar téli álmot aludni, de a háziasított "verzsön" ezt nem tudhatja, szerintem :D

Topi és a vegyestál - még az akváriumban



A legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan éjszakai állat így dzsungáriai szállását szürkületkor hagyja el, de nálunk ilyenkor nem megy sehova - vagyis a tegnapi napig nem tette, de erről még később -, csak aktívabbá válik a házában. Általában már késő délután edzésre megy (mászik összevissza a ketrec rácsain mint egy dzsungáriai pókember), vacsorázik és fut néhány ezer fáradhatatlan kört a mókuskerekében, vagy kiengedve "nyomortanyájáról" gyermekem játékai között járkál mint a huzat vihar idején, nem győzzük levadászni. Eleinte laposkúszásban toporgott de miután megszokott minket már megy mint az a bizonyos mérgezett egér...jujj..ez durva hasonlat volt..sorry (Főleg Hugimnak sorry :D ) Hamar kézhez szokott, nem harapós, persze ennek feltétele a tiszta kéz, mert ha megérez valamit rajta aminek neki tetszik az illata, akkor önkéntelen kóstolni akarja és az fájhat..picit...Fontos, határozottan nyúljunk felé és álmából soha ne ébresszük - mi is morcosak vagyunk olyankor...

Topi-Lak


Ragadozói a róka, a menyétfélék, a baglyok, és a nagyobb ragadozó madarak. Fő ellenségei a hermelin és a görény, mert ezek követik föld alatti otthonába, és ott végeznek vele. Borzalom és rettenet elismerem, de a mi Topinknak ezek nélkül is élni kell..ehh..káros szenvedélyek...
Egy ellensége lehetne Zsömi a törpenyulunk, de az meg szereti, főleg játszana vele,kergeti, de Topi tökéletes közönyt mutat iránta vagy inkább menekül..... Ha engem kergetne egy muszogó-nyuszogó-szuszogó 10 emeltnyi szőrös vad...hát lehet én is futnék...na mindegy, azért elvannak :-)

Fontos, ne érje huzat, vagy közvetlenül tűző napfény. Rendszeresen takarítsuk, főleg ha már megvan a farka-sarka amit wc gyanánt használ, már könnyebb és a romló ételre is figyeljünk.
Éjszakai életmódja miatt ne tegyük hálószobába, ha csak nem úgy alszol mint a bunda. Nálunk a gyerekszobában van és első este mikor Kisfiam méltatlankodva s félálomban mondogatta "-Topi, hagyd már abba...Topi, hagyd már abba...", született meg az egyetlen szankció, hogy lefekvéskor mókuskerék kifigyel reggelig, mert azt hajtva hallatja annak hangját, átszaladva egy éjszakát, Fiam meg alszik mint az előbb említett bunda. Így Topi sem válik függővé és nem érez késztetést a Maratonon való indulásra.
Így azóta mindenki nyugodt volt ama tegnapi es(e)tig, mikor is Kedvesem éjjeli toalettjét rendezni igyekezvén egy hörcsöggel találta szembe magát a fürdőben...Persze azonnal és rendíthetetlen lélekjelenlétének köszönhetően  felismerte Topit, de csak miután betette az amúgy végig bezárt lakjába vett tanúbizonyságot róla, hogy mivel nincsenek ketten a hörcsögék, ez valóban " Topi von Harry Houdini", aki a nyílászárókat figyelmen kívül hagyva dezertált. Persze megmutatta a rést a pajzson a kis szabadulóművész, miután próbáltuk betömködni vele a lyukakat sikertelenül a rácson és nem jöttünk rá, hol - merre, de persze visszatéve ismét próbálkozott. Az oldalfalak mentén az illesztések kicsit hézagosabbak és ott kifért valahogy, bár eddig a 4 hónapja alatt egyszer sem tette...vagy csak nem tudunk róla mert vissza is mászott? Nem baj, megdrótoztuk - mármint a rácsot -, bár azért hajnalban elemlámpával közlekedtem, nehogy toppanjak egy Topin..., de rezidenciájához érve láttam, kajánul rám vigyorgott a felső emeletről, így megnyugodtam, háziőrizetben tudott maradni a szökevény.

A veszélyt jelentő magasságot nem érzékeli, vigyázni kell rá. Ezért és mozgékony természete miatt könnyen leesik az asztalról, székről, polcról. Mindezek miatt csak talajon, vagy ahhoz közel játsszunk vele.
A hörcsögöknek készített magkeverék megfelel igényeinek, de emellett adjunk neki zöldséget és gyümölcsöt. Kedvencei a sárgarépa, kígyóuborka, saláta, paradicsom, és a paprika. Ne adjunk neki déligyümölcsöket, erős paprikát, hagymát és krumplit keményítőtartalma miatt. Fogkoptatásra legjobb a száraz kenyér, ami akár egy hónapig is kitart de ilyet mi még nem adtunk.



Hat hetesen már ivarérett a lelkem, de csak három hónaposan lesz tenyésztésre alkalmas "állapotban".
A nőstény termékeny időszaka (tüzelés) kb. 4 napig tart. A vemhességi idő 17–19 nap. Többnyire 4–6 kölyök születik. Szőr nélkül és vakon születnek. Az anyjuk nyolc kicsinél többet nem tud szoptatni. Szőrük öt napos korukban kezd nőni, szemüket két hetes koruk előtt nyitják ki. Az anya félti, védi kicsinyeit, ne zavarjuk őket.
Négy hetesen a kölykök már elég nagyok ahhoz, hogy elválasszák őket az anyjuktól. Ha nem veszik el idejében őket, akkor az anya csúnyán megharaphatja a fiatalokat. Hat hetesen nemek szerint is külön kell választani őket.

Remélem hasznos írásommal - melyet kértetek -, kedvet kapnak mások is eme könnyen tartható nem költséges kis állat tartásához és sok kellemes pillanatot okoz a család aprajának és nagyjának. Ezen írásomhoz a wikipédia nyújtott segítséget.

2 megjegyzés:

  1. Apa, egy biztos nem kicsit lepődtem meg, hogy a fürdő közepén egy nagy szemekkel érdeklődve figyelő Topi néz velem farkas szemet. :) Remélem most már nem lesz szabaduló művész.

    VálaszTörlés
  2. Éljenek az okos rágcsálók..
    szökési tanácsokért forduljanak topi hudi-hoz :DD

    VálaszTörlés