2011. május 26., csütörtök

A kormány tervei a halainkkal...


Nagy számban tartanak az emberek úgy háziállatot, hogy a tartási körülmények nem megfelelőek, sem anyagi és sem erkölcsi bázisa nincsen. Vannak, akik divatból vesznek magukhoz kedvenceket, miközben nem az állat egész életére gondolnak, hanem rövidebb időre.......

A kedvenceiket a felelőtlen emberek megunva az utcára kidobják, kiteszik. Az állatvédők költségeinek fedezése mellett a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása is célja a jogszabály módosítási tervnek.

Havonta néhány száz forintos ebadóval érné el a kormány, hogy minden kutyatulajdonos chipet ültessen kutyájába és ivartalanítsa is az állatot. Betiltanák a kutyák fülének nyírását, a harcias halak izgatását, több - Magyarországon őshonos fajokat kiszorító - szőrmeállatot pedig egyszerűen leölnének. Ésszerűnek tűnő változás, hogy élőállat nem lehetne nyeremény. Nézzük a halakra vonatkozó főbb szabályokat...




A tervezet a kisállatok tartásáról szóló tavaly elfogadott rendeletet kiegészítené. A tavalyi rendeletben - többek között - az szerepel például, hogy a halakat tilos gömb alakú akváriumban tartani. A törvénybe a tervezet szerint bekerülne az is, hogy a halaknak legalább 30 literes akváriumot kell biztosítani.

Idézet az előterjesztésből:
"A kormányrendelet különböző szempontok szerint, olykor részletekbe menően szabályozza a társállatok tartásának alapkövetelményeit, ugyanakkor nem határoz meg olyan ésszerű élettér-minimumot, amelyet kivétel nélkül minden, magasabb rendű, kedvtelésből tartott állat számára biztosítani kell. Ezen hiányosság pótlása érdekébe szükséges kimondani, hogy 30 liter űrtartalmúnál kisebb térben - ami például egy 30 cm magas, 25x40 cm alapterületű, téglatest alakú terráriumnak/akváriumnak felel meg - gerinces állat kifejlett egyedét tartani tilos.
A kisállattartásban jártas szakemberek véleménye szerint a 15-20 liter űrmértékű terráriumok/akváriumok, amelyek kiválóan megfelelhetnek például madárpókok vagy rákok számára, sem halak, sem kétéltűek/hüllők, sem magasabb rendű gerincesek megfelelő színvonalú tartására nem alkalmasak. "


A tervezet szerint a "küllemjavító módszerektől" sem visszariadó kiskereskedők korlátozása miatt tilos lesz festékanyagot fecskendezni a díszhalakba, ezzel teljesen egyetértek, azt hiszem - majdnem - mindenki. Sőt a hím sziámi harcoshalakra is kitér a törvény: tilos lesz őket úgy tartani, hogy egymást vagy a tükörképüket lássák.

Szintén idézek:
"Számos kereskedés és magánszemély - kihasználva e faj etológiai tulajdonságait - úgy tartja hím sziámi harcoshalait, hogy azok lássák fajtársukat, esetleg saját tükörképüket. Ezáltal a halak - területvédő ösztöneikből fakadóan - folyamatos díszes pózolásra kényszerülnek, fizikai harcra készülnek, mely nagyfokú élettani megterhelést jelent számukra. Ez az állandó stressz az állatok korai elhullásához vezethet, ezért a tartásmód tiltása szükséges."



A kormányrendelet olyan előírásokat is tartalmaz, melyekről annak hatályba lépése óta kiderült, hogy azokon enyhíteni célszerű - nem meglepő...
Ilyen, kifejezetten a kisállat-kereskedések működését könnyítő módosítás például a madárpókok és a halak tartásának szabályait lefektető - egyben legtöbbet kifogásolt - részletes rendelkezések lényeges egyszerűsítése, valamint hogy fajonként elegendő egy írásos tájékoztatót adni és az állatok határon átnyúló forgalmazásakor nem kell tájékoztatót mellékelni.

A törvénymódosítást hétfőn hozta nyilvánosságra a Vidékfejlesztési Minisztérium, de jövő hétfőn, május 30-án már le is zárja az egyeztetést. A koncepció ősszel kerülhet a parlament elé, és jövőre léphetnek életbe a változások.

Tény, kell a szabályozás, kellene a környezetvédelmi tudatosság és ezeket be is kéne tartatni (?), de mire a tervezetből törvény lesz, addig még remélem bevonnak néhány hozzáértő embert és komolyan megtárgyalják, ha kell átdolgozzák.

Véleményem nekem is van, gondolom másnak is...és nem vagyok szakértő, de ez a 30 liter...azért ki kéne dolgozni pontosan...szerintem...

Forrás: origo.hu, kormány.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése