2011. április 1., péntek

Új harcsafajt találtak az Amazonasnál

Az Amazonas északi vízgyűjtőjén található a világ legnagyobb védett őserdeje (4 millió hektár), itt működik a  Grão Pará Ökológiai Állomás.



Ezen a korábban felfedezetlen területen találták a kutatók ezt a harcsafajt, az Amazonas egyik mellékágában a terület biodiverzitásának feltérképezése közben.

Jellemzője, hogy krém színű testét sötétebb foltok borítják, a jaguár bundájára hasonlít megjelenése. Ezért nevezték el Stenolicnus ix-nek, amelyből az "Ix" maja nyelven jaguárt jelent.



Kis mérete miatt nehéz rátalálni, a kutatók egy patakban végzett szitás mintavétel alkalmával vették észre a homok és az avar között, és csak ezt az egy példányt találták.

Patricia Baião szerint ez is arra figyelmeztet, hogy még rengeteg tanulnivalónk van az Amazonasi őserdő állatvilágának szokszínűségéről. Csupán ezen a keskeny patakrészen 15 másik halfajt tudtak megfigyelni. A kutatások célja hogy teljesen feltérképezzenek egy több mint 12 millió hektáros területet, amely még rengeteg ismeretlen állatfajt rejteget.

Forrás: ouramazingplanet.com / peca.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése