2010. november 3., szerda

Törpe morgóharcsa - Physopyxis Lyra

Dél-Amerikából, Peruból származnak a morgóharcsák, általában igen nagyra nőnek - kifejletten gyakran 20 cm felettiek - és 100 literre javasolt egy darab. Ők a felfújt úszóhólyagjukból kiengedő levegő hatására keletkező morgó hangjukról kapták nevüket. Általános leírásba most nem is mennék bele, sok helyen fellelhetőek írások róluk.
De...Balázs (Ph48) barátom felhívta a figyelmem egy a címben is szereplő törpe (!) morgóharcsára, mely bármilyen hihetetlen is, kifejletten sem haladja meg a 3,5 cm-t....


Ez a harcsa faj a doradidae (tüskés harcsák) családjába tartozó kis hal, nem csak méretében, de testfelépítésében - oldalán húzódó tüskék állása - is eltér a nemzetség más fajaitól.
Az Amazonas vízgyűjtő területein és tengerhez közeli vizekben él - 23-26 fokot kedveli igazán - gyakran ássa magát a homokba vagy bújik a gyökerek, levelek biztonságot nyújtó árnyékába, mivel alapvetően fenéklakó


Élőhelye, Essequibo

Mivel főleg éjszaka aktív és ekkor vadászik leginkább, így az etetését az akváriumi tartás esetén is villanyoltás után célszerű megtenni. Nyugodt kis hal, bármivel tartható ami nem tekinti őt eleségnek.

Physopyxis Lyra


Eredeti élőhelyén az Apistogramma fajokkal "szív" egy vizet és növényi táplálékon kívül, ezek ételmaradványait takarítja, tehát törpesügéreseknek kiváló takarító személyzete lehet.
Remélem tetszett ez az igen különleges kis élőlény bemutatása, már csak azt nem tudom mennyire könnyű ezek itthoni beszerzése, hiába fedezték fel már 1872-ben.


Foto:
www.freewebs.com/indrasrotihouse és
fishbase.sinica.edu.tw

4 megjegyzés:

  1. Fura kis halacska ez. De ha ilyen jól takarít, akkor egy-két példányt felveszek, hátha hasznomra válnak. :-D

    VálaszTörlés
  2. Messziről jött vendégmunkások lennének akik csak sötétben dolgoznak és ha mennél, jó elbújnának :-D

    VálaszTörlés
  3. Nem baj, mert tisztaság lenne és az a lényeg.

    VálaszTörlés
  4. Igazából, nemhinném hogy itthon sőt szerintem európában sem valami gyakori halacska :(
    Maximum külföldről való rendelés lenne a megoldás ahhoz hogy takaríttasd velük az akidat:)
    Üdv: Ph48

    VálaszTörlés