2009. szeptember 28., hétfő

CÁPAMÁRNA - Balanticheilus melanoplerus

kb. 20 cm-es "veszedelem"


CÁPAMÁRNA - Balanticheilus melanoplerus

A Dél-Kelet-Ázsiában őshonos cápamárna, neve ellenére igazán kedves, békés természetű hal. Teste ezüstösen csillogó, szerintem gyönyörű .
Cápa alakú hal, jól látható pikkelyekkel. Háromszögletű hátúszója felálló és mint a farok-, a farok alatti és a hasúszói, széles fekete sávval szegélyezett. Feje csúcsos, farokúszója erősen villás. Akár 30 cm-re is megnő, tartási körülménytől függően
Aktív úszású, dekoratív, csapatban élõ, békés természetû hal. Mivel nagyméretű, ezért nagy, (legalább 100 cm hosszú) akváriumban tartható de inkább nagyobban érdemes, hogy jól is érezze magát és ugyebár ez a fontosabb. Nagyobb testű halakkal társítható. Mivel fajtársai társaságában érzi jól magát, így soha ne vegyünk belõle mindössze egyetlen példányt.
Mindenevő, de a kedvencei a különféle szúnyoglárvák de nálam mindent megesznek szárazat, élőt, fagyasztottat.
Igen kényes a víz oxigéntartalmára, amit szállítás esetén is szem elõtt kell tartani, de egy jól levegőztetett akiban semmi baja sem lesz. Jó körülmények között tarva több mint 10 évig is élnek, nálam 3 van, az "öreg" van vagy 4-5 éves, a fiatalabbja 2-3 ha jól emlékszem. Néha az aljzatot "szűrik", érdekes ahogy a kopoltyújuk mögött jön ki ilyenkor a kavics. Az aksi tetejét jól le kell fedni, mivel ilyedős fajta, így képes az öngyilokra és kislisszan bármilyen résen ilyedtében.
A hím és nõstény példányokat szinte lehetetlen megkülönböztetni állítólag csak ívási időszakban, de ez eddig otthoni körülmények között csak véletlenszerű volt egyeseknél.

Ha valakinek sikerült már őket szaporítani vagy van más tapasztalata, szívesen várom.

Márnáim balról, jobbról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése