2009. szeptember 27., vasárnap

Kakukkharcsa - Synodontis petricola


Fotó: http://diszhal.info

* Tudományos név : Synodontis petricola
* Magyar név: Kakukkharcsa
* Csoport: Harcsák
* Származás: Afrika, Tanganyika-tó
* Testhossz: 12 cm
* Természetes élőhely: A Tanganyika-tó északi, köves, sziklás részein.
* Viselkedés: Békés természetű, de kisméretű halakkal ne társítsuk.
* Táplálkozás: Fagyasztott és élő szúnyoglárvával, esetleg száraz lemezes tápokkal, eleségtablettákkal etethetjük. Megeszi a csigákat is.
* Szaporítás: Akváriumi körülmények között ritkán szaporodik.
* Medence: Minimum 170 literes
* Halnépesség: 170 literre 4-5 hal
* Dekoráció: Apró kavicsos, vagy finom homok aljzat. Kövekből építsünk neki barlangokat, tehetünk az akváriumba ágakat, gyökereket. Biztosítsunk számukra elég búvóhelyet.
* Hőmérséklet: 22-26°C
* pH: 7,5-8
* Keménység: 15-30NK°

Nagyon hasonlít a Sokpettyes harcsához (synodontis multipunctatus), a különbség, hogy a kakukkharcsák minden úszója fehér szélű, különösen a hátúszó első sugaránál figyelhető meg ez a különbség, míg a sokpettyes harcsánál a hátúszó elülső része barna, és sokkal nagyobbak a szemei. A leglátványosabb hátonúszó harcsák egyike bár nálam nem mindig úszik a hátán, már amikor előmerészkedik.
A kakukkharcsa feje és teste barnás színű, a hasi részen sokkal világosabb, egész testét szabálytalan kör alakú foltok borítják, amik gyakran "egybefolynak", és a fejen kisebb méretűek.

A nőstények nagyobbra nőnek és sokkal testesebbek, mint a hímek. Párzásuk során a hím erősen hajtja a nőstényt, és a fejét a nőstény hasához nyomja, majd a szájával stimulálja a nőstényt. Hasonlóan a Corydoras fajokhoz, egy "T" alakot vesznek fel. Ilyenkor a nőstény kiengedi az ikrákat, amit a hím megtermékenyít. Az ikrák sárgás színűek, és 1,25-1,5 mm átmérőjűek. Az ikrákat mesterségesen is fel lehet nevelni, de a természetes élőhelyükön együtt ikráznak szájköltő afrikai sügerekkel, és az ikrákat a sügérikrák közé csempészik. A forgató nősténysügér a harcsaikrákat is felkapkodja, és szájában kikelti. Az ikrák száma a több százat is elérheti, amik 24 óra múlva kelnek ki. Három nap múlva a kishalak elúsznak, és frissen keltetett sórákkal felnevelhetőek. A kakukkharcsa ivadékok elég lassan nőnek.

Én úgy kaptam, egy menekült - sügeresből - mert ott bántották. Nálam egy nagy fatörzsbe bebújt, mikor kaja van, akkor is csak a száját dugja ki és látni ahogy szívja a vizet és abból szűri a kajcsit. Mást nemlátni nagyon belőle, gondolom az éj leple alatt csak kijön onnan.

Ha van valakinek ilyen halacskája, megoszthatná az élményeit, tapasztalatait.




Az én szomorú szeműm , aki már kb. 18 cm-es magányos fantom és csendestárs :

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése