2010. július 21., szerda

A Tebang levél




A Tebang levél

Ezt a kézzel szedett, szárított indiai mandula (a trópusokon élő Terminalia catappa fa levele, Tebang-levél) leveleket, igen hasznosnak tartják az akváriumi halak tenyésztői és tartói egyaránt. A levelek természetes, trópusi, borostyán sárga színű akvárium vizet hoznak létre. Csersav és egyéb savtartalma miatt színezi és savanyítja a vizet. A természetes összetevők nemcsak elősegítik a jólétet, a vitalitást és a növekedést, de más előnyökkel is járnak:

- csökkentik a baktériumok elszaporodását
- megakadályozzák az ikrák gombásodását
- megelőzik az uszony rothadást és a nyálkahártya problémákat
- fertőzés gátló, fertőtlenítő és gombaölő hatásuk van
- új hal bekerülésekor csökken a fertőzés veszély – különösen a diszkosz hal, a neon- és más pontylazacok esetében
- alkalmas a víz ph-jának csökkentésére, gombaölő és antibakteriális hatása van
- értékes kiegészítő táplálékot ad pl. a szívóharcsáknak és a garnéláknak és más élőlényeknek is

Alkalmazás: 1 levél / 50 liter 1 hétig, majd a levél cseréje ajánlott, de le is bomlik egy idő után és mulmként leszívható.

Szerencsére manapság már sok helyen megvásárolható és kedvező ára miatt ajánlom bárkinek, főleg trópusi típusú akváriumokba és ívatáshoz, ivadékgondozó és garnélás medencékbe.


Foto: http://www.asianplant.net

2 megjegyzés:

  1. Nekem is sikerült nagy nehezen 5 db levelet beszereznem,egy kicsit forró csapvizzel leöblítettem és beraktam az akiba,fél nap után lemerült,a pontylazacok nagy örömére (petitella,amanda lazac,vörös neon) kíváncsi leszek,hogy meglesz-e a hatása..azaz savanyít-e..
    Hasznos írások,köszönjük.

    VálaszTörlés
  2. Sok helyen beszerezhető már, csak sokszor a kereskedő sem említi hogy kapható nála, érdeklődni kell. Apróhirdetésekben is előfordul, én Tatabányán a Zozó halodájában szoktam rendszeresen beszerezni. Ja, és szívesen, örülök ha hasznosak az írásaim.

    VálaszTörlés