2010. július 15., csütörtök

Az etetésen túl (etetés).....



Az etetés és a kaja mennyisége élőlényeinknek, mindig visszatérő téma, főleg a kezdeti időkben. A kezdők sokszor sok eledelt adnak kedvenceiknek, ami rájuk nézve kockázatos és gyakran elhullással jár.
Nagyon fontos, hogy tudjuk, élőlényeinknek mekkora a táplálékigénye, és ne akarjunk egyszerre túl sok eleséget adni nekik. Némi odafigyeléssel megelőzhető a kialakuló katasztrófa.
Az egyik leggyakoribb oka az elhullásuknak, de étvágyuk nem olyan nagy mint a mienk és nehéz megállni, mikor közeledünk feléjük és úgy gondoljuk azért gyülekeznek mert éhesek, - és ilyenkor persze kényszert érzünk, már aki, az etetésre.

A halak addig esznek amíg van, teletömik magukat és elpusztulnak vagy nem eszik meg az összeset és az elsüllyedő kajcsi bomlásnak ered és ez okozza a végzetüket.
Az oxidatív folyamatok következtében sok vízben oldódó oxigén fogy el, ezek miatt emelkedik a víz oxidálódása, széndioxid tartalma, megváltozik a víz pH értéke és egyes feltételezések szerint a víz keménysége. Felbomlik az élőlényeknek nagyon fontos biológiai egyensúly és így nagy mennyiségben fejlődnek a baktériumok, míg a víz zavaros lesz, az alga elszaporodhat, a penészgombák megjelennek, és az eltömődnek a szűrők.

Kedvenceink ilyenkor a víz felszíne közelében úszkálnak,"pipálnak". Ez esetben nem túlzottan hatásos a víz intenzív levegőztetése sem. Még a csigák sem érkeznek megenni a felgyülemlett felesleges maradék eledelt.
Az ilyen kényes szituációkat elkerülve sose feledjük, mindig keveset egyszerre, azt is halaink szájméretének megfelelő adagokban és méretben, mindig csak annyit egyszerre, amennyit pár perc alatt meg tudnak enni.
Csak akkor ismételjük meg az etetést, ha az előző adag elfogyott.


A tapasztaltak azt a nézetet követik, hogy jobb a kedvenceinknek kevesebb eleséget adni, mint túletetni azokat, mivel a hal mindig talál magának megfelelő táplálékot a medencében a legkülönfélébb élőlények és növények formájában. Ha néhány napra, vagy egy hétre elutazunk, semmi esetre sem szabad az akváriumba néhány napnyi száraz vagy élő eledelt tenni. Ha a halak kevesebbet kapnak, esetleg karcsúsodnak, de nem pusztulnak el. Ezzel együtt az akváriumban megmarad a biológiai egyensúly.
Én naponta 1x etetek és heti 1 koplalónapot is tartok, de ez függhet a halaink egyedi igényitől is valamint fontosnak tartom a változatos és minőségi táplálást.

Ha túletetünk a belső szervek elzsírosodnak (betegség jellemzője a belső szervek és hártyák zsírszövetének fejlődése, valamint a parenchyma szervek elzsírosodása), a gyomor-és bélrendszer begyulladhat, az ivarmirigyekben ciszta kialakulásának veszélye áll fenn (folyékony vagy félig folyékony tartalmú tumor).
Az elképzelésekkel ellentétben a legtöbb túletetett halnak nem volt semmilyen emésztőrendszeri problémája. Igazából a fő ok független a tényleges élelmiszer-bevételtől. A bajok ugyebár akkor jönnek, amikor a túlzott mennyiségű, el nem fogyasztott eledel megmarad, és hulladékként halmozódik fel az akváriumban. A lebontott haleledel rendkívül mérgező a halakra, és katasztrófát okozhat az akváriumban.

Ha az említettek ismeretében észreveszed az akváriumban hogy valami nem stimmel, van néhány egyszerű lépés, amit megtehetsz annak érdekében, hogy rendbe hozd a problémát.
Az első lépés, a megelőzés, készíts etetési tervet. Sokan csak minden másnap etetnek, mégis meglepődnek, mikor az akváriumban a túletetés "tüneteit" fedezik fel.
A halak nem igazán vannak hozzászokva az egyszeri nagy étkezéshez. Amikor így etetsz, akkor teleeszik magukat, és a maradékot otthagyják. Ez nem csak oda vezet, hogy nagy mennyiségű hulladék halmozódik fel az akváriumban, hanem azt is eredményezi, hogy a halak alultápláltak maradnak két etetés között. Az ideális etetési menetrend, amely egészségesen tartja a halakat, több kisebb etetést tartalmaz . Mindig győződj meg arról, hogy a családodban mindenki tisztában van az etetési tervvel, és hogy kedvenceidet még véletlenül sem etetik újra.

A következő lépés kritikus: figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű eledelt adj a halaidnak. Ez nagyban függ a halad különleges igényeitől is. A legjobb módja annak, hogy a megfelelő etetés mértékét meghatározd, az az, hogy nagyon figyelni kell élőlényid étkezési szokásait. Kezdd nagyon kevés mennyiséggel ( kb. 3 vagy 4 pelyhet 1 halnak). Ha ez a mennyiség percek alatt elfogy, adj még, és figyelj megint. Bármilyen eleség, ami öt percen belül nem fogy el, soha nem lesz elfogyasztva. A legáltalánosabb etetési hiba, amit elkövetnek, az az, hogy inkább az akváriumot etetik, mint a halat; tehát az emberek hajlamosak több eleséget adni, ha az aki nagy, tekintet nélkül a bentlakó élőlények tényleges számára, igényeire.

A kiválasztott eleség minősége is nagyon fontos. Az alacsony színvonalú eleség, az elavult vagy a különleges halak számára egyszerűen nem alkalmas eleség, valószínűleg nem fogy el és okozhat néhány, a fent említettekhez hasonló problémát. Különböző fajtájú halak különböző igényekkel rendelkeznek. Ezért fontos, hogy tapasztalj és tudj meg minél többet, amit csak lehet, az akváriumodban élő különböző élőlények étkezési igényeiről.
Fontos még, hogy jó minőségű szűrőre van szükség valamint olyan élőlények beszerzése is lehet jó döntés, melyek takarító feladatokat látnak el, pl. harcsa (Corydoras) vagy bizonyos csigák, mint a maláj tornyos is.

Amennyire egyszerű a halak túletetése, egy kis odafigyeléssel ugyanolyan könnyen meg is előzhető, hogy szomorúan kelljen a halkiszedő háló után nyúlni és megtenni a kényszerű lehalászását kedvencünk tetemének.
Kis megfigyeléssel és odafigyeléssel mindez megelőzhető és egészséges és boldog örömforrásai lehetnek mindennapjaidnak.

Remélem hasznos volt az olvasmány, főleg a kezdőknek, tapasztalatgyűjtés indítása okán.


Ötletindító és további infó: www.háziállat.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése