2012. július 18., szerda

Hazai hírek - Új halfaj a Tiszában

A közelmúltban egy olyan halfaj került elő a Tisza-tóból, amilyet eddig még se a tározóban, se a folyóban nem észleltek. A Tisza új faja egy törpegéb, amely élettartam és méret tekintetében is negatív csúcstartó a hazai halak körében.



 A Magyar Haltani Társaság a Tiszafüredi Halas Napok keretében július 13-án tudományos konferenciát rendezett a helyi Balneum Hotelben. Itt jelentették be, hogy Harka Ákos és munkatársai egy olyan halfajra bukkantak a Tisza-tóban, amely a tározóra és a folyóra nézve is újnak számít.

A Tisza új hala, valószínűleg az a kaukázusi törpegébként (Knipowitschia caucasica) azonosított faj, amelyet egy 2009-ben fogott szamosi példány alapján elsőként Halasi-Kovács Béla és Antal László írt le a Kárpát-medencéből. A biztos azonosításhoz azonban minden más lehetőséget ki kell zárni, ezért a vizsgálatok még nem fejeződtek be.
Egyelőre tisztázatlan, hogy a Fekete-tengerben és a Duna torkolati szakaszán honos hal hogyan került a Tisza vízrendszerébe, de hogy közvetlen halászati-horgászati jelentősége nem lesz, az biztosra vehető. A mindössze másfél évig élő és maximálisan mintegy 3 centis testhosszt elérő hal ugyanis még csalinak is kicsi. Közvetve azonban hatással lehet őshonos halainkra: szaporasága és nyurgasága következtében gyakori és könnyen nyelhető tápláléka lehet a fiatal ragadozóknak, köztük is elsősorban a szűk torkú süllő és kősüllő ivadékainak.

Forrás: MTI / Index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése