2012. február 3., péntek

Heiko Bleher felfedezései - Apistogramma

Heiko Bleher felfedezett néhány Apistogramma fajt a közelmúltban Dél-Amerikában és tapasztalatait, fényképeit megosztotta velünk, íme:

  
Apistogramma sp. aff. personata
Foto: http://www.practicalfishkeeping.co.uk  Heiko Bleher

  
Río Inirida Cano közelében az El Remansoból származik, homokos, levelekkel borított, fák árnyékában lévő teaszínű, növényzetben ritka esőerdei árvizi régióból. Kullander 1980-ban már leírta a fajt, amit innen 500 kilométerre talált, de ez különbözik attól, a farka, függőleges fekete vonalak, színezete és mérete tekintetében.
Lassan áramló víz, lebegő növények  és gyenge fény kell alapvetően az akváriumi tartáshoz.





 Apistogramma cf. iniridae

Foto: http://www.practicalfishkeeping.co.uk  Heiko Bleher
 Származási helye Caño Sardiña, Inirida medence, Kolumbia. Lassú folyású patak homokos alján él, árnyékos, faágas, kevés növény, inkább gyökerek, faágak között, 28,5 fokos 4,5 PH vízben.
Nagyobb akvárium, homokos aljzat, kevés növény, uszadék, levelek, ami kell neki főleg az akváriumi tartáshoz.


  
Apistogramma bitaeniata 
Foto: http://www.practicalfishkeeping.co.uk  Heiko Bleher
Caño La Libertad torkolata közelében, a Brazil, Kolumbiai határon találta 26,5 fokos vízben, egy tiszta vízű kis patakban mely alig volt mélyebb 5 centiméternél. Vizi növényzet itt sem volt, de számos levél, pálmalevél, kidőlt fák és gyökerek annál inkább eme lassú folyású vízben. Ezt az eddig találtaktól eltérő színesebb fajt, ezen a területen még soha nem találtak.
Egy kisebb akvárium, néhány növénnyel, áramló vízzel, levelekkel, alján homokkal, tökéletes lehet a tartásukhoz.



Apistogramma bitaeniata?
Foto: http://www.practicalfishkeeping.co.uk  Heiko Bleher
 Cano La Libertad egy kis mellékfolyója közepén, a Río Apaporis vízesés közelében, Kolumbiában találta 27,2 fokos vízben. A tiszta vízű patak csak 10cm mély, vízi növényzetet nem, de sok levelet és fehéres finom homokot, kavicsot találunk, valamint mohával borított fákat, sziklákat. Ez a lassú folyású víz a sűrű dzsungelban van 125 méterrel a tengerszint felett.
Valószínű a  A. bitaeniata egyik variánsa, mert a felépítése, jellemzői hasonlóak, de fényes sárgás-arany színével eltér a többiektől. Ez a hely messze más mint az A. bitaeniata ismert élőhelye.

Reméljük Heiko mester még sok szép halat talál nekünk :D

Forrás: www.practicalfishkeeping.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése