2011. március 18., péntek

Március 22 - A Víz Világnapja

Ma még természetes, hogy ha megnyitjuk a csapot, akkor folyik belőle a víz, azonban mindannyiunk feladata a hosszú távú és tudatos gondolkodás és cselekvés, hogy ez az utódaink számára is természetes maradhasson - erre próbálják felhívni a figyelmet a Víz Világnapján.
A víz legalább olyon fontos, mint a levegő, még ha tovább ki is lehet bírni nélküle. A víz az élet egyik lényegi összetevője. Minden életműködéshez vízre is szükség van, ez alól nincsen kivétel. Nélküle a növények kiszáradnak, a magok nem hajtanak, nem lenne állati, emberi élet sem. Az emberi test körülbelül 70 százaléka víz.



A világnapok olyan különleges napok, amikor - ha csak rövid időre is - az emberiség számára fontos dolgokra irányul a figyelem. Az ENSZ 1993-ban nyilvánította a víz napjává március 22-ét, elsősorban azért, mert felismerték: az édesvízkészletek megóvása, minőségének megőrzése hosszú távon széles, nemzetközi együttműködést igényel. Azóta sokan, sokféleképpen és eszközökkel igyekeznek világszerte felhívni a figyelmet e jeles napon a vízre, annak fontosságára, megóvására, a hosszú távú és tudatos gondolkodás szükségességére. Idén, 2011-ben a hétvégén is, és a jövő héten is várnak programok az érdeklődőkre.

Fővárosi Állatkert
„Víz a városokért, városok a vízért” – ez a mottója a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös rendezvényének, amely a víz világnapjához kapcsolódik.

Az érdeklődőket a többi között víz-íz teszt, infobusz és vízlabor várja, de bemutatják a Csodák Palotája Öveges termének „vizes” kísérleteit is. A Duna Múzeum interaktív modellekkel – hajómalommal, vízemelővel, római vízvezetékkel – szemlélteti a víz hasznosításának lehetőségeit, az állatkerti munkatársak pedig vezetett sétákon ismertetik meg a vízi élet csodáit a nagyközönséggel. A fentiek mellett vasárnap az ÖKO-Pannon további programokkal, környezettudatos játékokkal várja a látogatókat.
A 14 éven aluli gyermekeknek a belépés díjmentes.

Vasárnap, 12 óra 30 perckor köszöntik fel Juborékot, az állatkert egyik fiatal tevéjét. Az állat két évvel ezelőtt éppen a víz világnapján született, így a Fővárosi Vízművek örökbe is fogadta a kétpúpú állatot.




Szegedi Vadaspark
Családi nappal, különleges foglalkozásokkal, játékos túrákkal és vetélkedőkkel, vízhez kötődő feladatokkal, kérdésekkel várja a látogatókat egész jövő héten a Szegedi Vadaspark a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával. 2011. március 21-27-én, reggel 10-től 17 óráig várják a látogatókat. Március 22-én, a Víz Világnapján, a hagyományokhoz hűen, a belépők árának a felét a Szegedi Vízmű állja!

Nekünk haltartóknak, főleg a környezetvédelemre kell felhívni a figyelmet és ugye nálunk szerencsére megoldott a szennyvíztisztítás és újrahasznosítás, tehát ne legyen lelkiismeret furdalásunk - legalább is az akváriumvíz miatt....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése