2010. augusztus 7., szombat

Ambystoma mexicanum - Axolotl

 Egyik kedves soproni ismerősöm és klubtagunk Trudi (Jutka) közreműködésével készült az alábbi bejegyzés a neki (is) igen kedves állatról.
"Mint megtudtam, Szerb Antal 1934-ben megjelent, A Pendragon legenda című könyvének egyik főszereplője is ez a kis élőlény, mely sokak kedvence, neve, vízi játékot jelent és laboratóriumi állatként is tartják.
Mások szerint az elnevezés a nahuatl (azték) nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti őket. Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket. Jelentése így, vízi kutya.
De legyen is mindegy ,hogy játék vagy kutya, szeretjük mindkettőt :D





               Kis tudomány következzék...
A farkos kétéltűek rendjébe azon belül a haránt fogú gőték családjába tartozik és legjellemzőbb tulajdonsága, hogy egész életét lárvaként képes leélni és képes így is szaporodni. Képes alkalmazkodni a körülményekhez, ha élőhelye kiszárad, elveszti kopoltyúját és tüdővel lélegzik tovább.
Eredeti élőhelye a Mexikóvárostól délre fekvő, Xochimilco és a Chalco tó volt, ami mára csak csatornarendszer. A spanyol hódítók idején még rengeteg példány volt. Ők kezdték a terület lecsapolását, az axolotlokat pedig megették. A város közelsége miatt a helyzet csak romlik. Óriási a szennyezettség/vegyszer, hulladék/ Bár hatalmas túlélő, ez már neki is sok. Míg 98 -ban 6000 db/m2 tartottak nyilván, ez a szám mára 100-ra csökkent. Kihalás veszélyezteti.
Népi gyógyászatban a mai napig nagy erőt tulajdonítanak neki. Ez köszönhető talán annak a tulajdonságának is, hogy elvesztett végtagjait képes regenerálni.
Sőt! Az axolotl teljes lábat növeszt néhány hét alatt az elvesztett helyett, kijavítja gerincsérülését, sőt még hiányzó agydarabkákat is pótolhat. A kutatók a mai napig keresik miként lehetséges ez, főleg ilyen gyorsan egyedülálló módon.
Akváriumban, hazánkban is tartják, ahol több változata is létezik. Pl.: foltos, fekete, albínó
Testfelépítése: Teste hengeres, feje lapos. Szemei a fej két oldalán található. 4 lába van. Elsőkön 4 ujj, hátsókon 5 ujj található. Általában hím kisebb és vékonyabb alkatú, mint a nőstény. Megfelelő körülmények közt akár 20-25 évig is élhet. 18 hónapos korban már felnőttnek számít, erre az időre mérete elérheti a 20-28 cm-t.



Essen szó a tartásáról is.
Mindenevő, kedveli a gyenge vízáramlást, búvóhelyeket, fényigényük nagyon alacsony, ezért gyenge, szórt fényt alkalmazzunk. 14 -22 C az ideális. Ennél melegebb hőfokot és erős fényt nehezen visel el.
Bár igaz nem mondhatóak túlságosan aktív állatoknak, tartásukhoz viszonylag nagy méretű akvárium szükséges. Ennek ajánlott mérete legalább 100×40×40 centiméter legyen melynek az alját 4-5 centiméter magas sóderrel takarjuk el. Díszítésül egy-két előzőleg jól kiáztatott szőlő gyökeret tegyünk be. Vízinövényekkel gazdagon ültessük be az akvárium hátulsó részét. Ez nemcsak szép látvány lehet, hanem az állatok biztonságérzetét is növelik. Miután a nappalt főleg pihenéssel tölti, és a félárnyékos területeket kedveli, világítás csak a növények fejlődéséhez szükséges. A víz tisztaságára ellenben nagyon érzékenyek. Ha tehetjük, legjobbak a külső szűrők, melyek szűrőbetétei a mechanikai és a biológiai szennyeződéseket is eltávolítják. Főleg a késő délutáni, éjszakai órákban eleven. Etetésük különféle vízi rovarok, rákok, lisztbogárlárvája, földi giliszta, valamint nyers hús darabok szolgálnak.
Mindenképpen változatos étrend javasolt, mivel az elégtelen, túl zsíros, olajos táplálás problémákat okozhat. A farok, végtag és kopoltyúsérüléseket szenvedett állatokat külön kell tenni a többi állattól, nagyon hideg vizes akváriumba. A csökkentett hőmérséklet egyébként is lelassítja a fertőzések terjedését általában. Ha szükséges akkor esetleg használhatunk még napi 1-2-szeri alkalommal 10 percig sófürdőt is (2-3 kanál konyhasó literenként), ez a bakteriális és gombás fertőzéseknél is segíthet.

Teleltetni nem kell őket, ám a sikeres szaporodási arány feltétele, néhány hónapos nyugalmi időszak megléte. Párzási ciklusuk elején március, április hónapban az állatok rendkívül izgatottakká válnak általában, mindkét nem kloákája megduzzad és ekkor a hímek igen aktívan üldözik a nőstényeket, miközben spermájukat a vízbe bocsátják, melyet a nőstények felvesznek. Másnap megkezdődik a peterakás a vízinövények leveleire. A peték száma viszonylag nagy, 200-300 darab körüli. Ez a folyamat megközelítőleg 1 napig tart, és 6 hét múlva megismétlődik. A megtermékenyített petékből 28-30 nap múlva bújnak ki a lárvák, melyeket apró rákokkal, vízibolhával, vörös szúnyog lárvával etethetünk.



Itthon csak akváriumokban él, eredeti élőhelyén kiemelten veszélyeztetett.
Remélem hasznos és érdekes cikknek tartjátok, főleg köszönhetően Trudinak aki ezen írás szellemi "szülőanyja" volt. :D
Köszönjük Trudi!

Ha bárkinek van egyéb személyes tapasztalata vagy hozzáfűznivalója, szívesen fogadjuk.



És jött is Duriel tagunktól még hozzáfűzés valamint helyesbítés melyet ezúton is köszönünk neki:
 "Nekem vannak axijaim és van szaporulatom is. Én e cikk néhány részét kissé felületesnek tartom, ezért pár információt még hozzátennék.
Tartásával kapcsolatban annyi, hogy aljzatnak mindenképpen nagyszemű sóder,de inkább nagyobb kavicsok a megfelelők, mivel az aprószeműt lenyelhetik és elpusztulnak. Szerintem nem is igazán érdemes aljzat, mert úgyis nagyon sokat kell takarítani és a kajamaradék is csak rárakódik. Szűrésnek egy légpumpával működtetett szivacsszűrő megteszi, úgyis sokat cserélünk vizet, az áramlást meg utálják.Élő növény beültetése meg ugye megintcsak problémás, hiszen nem világíthatjuk meg őket.....(Anubias és gömbmoha elviseli az ő klímájukat)
Egy évesen már szaporodnak.
A lárvák egy héten belül kikelnek( ez a 28-30 nap teljesen rossz), etetni tubifexxel kell.
A felnőttek nagyon szeretik a halat, sztem ez a legjobb nekik, eszik a tubit is, néha adok nekik májat, a gilisztát meg imádják.Szeretnek vadászni, így élő hallal is etethetjük őket( kipróbáltam).
Sztem tartásukkal kapcsolatban még egy nagyon fontos és kiemelendő dolog a vízük hűtése nyári hónapokban....
Betegségeiket Baktopurral lehet kezelni( szintén nagyon bevált).
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de szerintem ezek fontos dolgok.
Én egy nagyon kedves ismerősömtől szoktam tanácsot kérni, aki több éve tenyészt axolotlokat, a sajátjaimat is tőle kaptam, azóta 3x petéztek."


Forrás: Trudi és az internetről gyűjtött irodalom valamint Duriel
Fotók: u2u.idw.com,zipcodezoo.com,thatpetplace.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése